Oppimispäiväkirja: Cr-tunti 4.2.2010

Pakkanen oli onneksi laskenut siedettävään viiteen asteeseen. Edessä oli hevosen vaihto Blondista Tähti-Riinaan. Olikin mielenkiintoista päästä kokeilemaan, kuinka yhdellä hevosella opetellut asiat ja tunnetut tuntemukset olisivat siirrettävissä toiselle hevoselle.

Ensin tuli käynnissä haettua takaperin pyöräilemisen liike, ja se tuli tällä kertaa jo melko luontevasti. (Kaksi viikkoa sitten edellisellä tunnilla Tiina oli jalasta pitäen neuvonut minulle oikean pyörivän liikkeen kun selitin, etten ihan ollut sisäistänyt sitä.) T-R ei tuntunut aivan yhtä reippaalta kuin Blondi, ja sainkin Tiinalta heti palautettua liiallisesta istunnalla eteenpäin ajamisesta. Pohjetta vaan peliin ja istuinluut takaisin tasaiseen, samanpituiseen liikkeeseen.

Tänään jatkettiin viime kerralla aloitettua ravityöskentelyä. Henkilökohtaisesti jätin viime viikolla opintopäiväkirjani kirjoittamatta, mikä johtui melko suurelta osin siitä, että tunti meni itseltäni vähän ohi -15 asteessa osittain avoimessa maneesissa. Musitin kuitenkin, että ravissa oli tarkoitus ikään kuin keikuttaa takapuoltaan puolelta toiselle hevosen ravin tahdissa. Tarkoituksena oli välttää toisen istuinluun kolahtaminen hevosen selkää vasten. Viimeksi teimme harjoitetteita yksin omaan keventämättä, mutta nyt siirryimme kevennyksen harjoitteluun. Olin aina kuvitellut kevennykseni olevan varsin hyvässä kuosissa, mutta palaute oli varsin.. noh… rakentavaa 🙂 Parasta oli se, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan en saanut yläselkääni kipeäksi väärästä käsien paikasta ja asennosta. Tiina käsiki myötäämään kädellä alaspäin ja kohti hevosen suuta, ja yhtäkkiä asia jotenkin loksahti kohdalleen omalta osaltani. Vaikkei myötäily tullut itseltäni mitenkään automaattisesti, jos kuitenkin keskityin ajattelemaan sitä, se tuntui hyvin luonnolliselta ja oikealta.

Valitettavasti käsien paikka meinasi päästä unohtumaan, kun piti keskittyä myös siihen varsinaiseen istuntaan. Tiina yritti kovasti kysellä, tuntuuko molempien jalkojen paino tasaisesti molemmilla jalustimilla, ja johtaako jompi kumpi puoli kevennystä. Olin vakaasti sitä mieltä että olen täysin suorassa ja tasapainossa, ja oli vähintäänkin hämmentävää, kun kuulemma toinen puoli selkeästi johti liikettä. Itse en sitä huomannu edes huomautuksen jälkeen, varmaankin sama vinouma toteutuu myös liikkumisessani ilman hevosta kun siihen on niin kiintynyt…

Kevennyksen rytmin olen mielestäni löytänyt aina hyvin, ja kevennyksen intensiivisyyttä muuttamalla koitimme vaikuttaa myös hevosen ravin pituuteen. Vaikea sanoa, kuinka hyvin lopulta onnistuin, mutta olin kyllä havaitsevinani selkeää vaihtelua. Istunnalla hidastaminen on varsinkin henkilökohtainen heikkouteni, joten treeni teki hyvää ja antoi myös onnistumisen kokemuksia.

Lisäksi haimme oikeaa kevennysasentoa ja liikettä toisaalta keventämällä tahdissa 1-2 ja 2-1, eli yksi askel satulassa ja kaksi ylhäällä ja sitten kaksi satulassa ja yksi ylhäällä. Seuraava harjotus avasi itselleni taas uusia oivalluksia, ja harjoittelimme oikeaa asentoa nojautumalla ensin käynnissä runsaasti eteenpäin satulassa, pitäen samalla takapuolen takana ja jalat edessä, normaaleilla paikoillaan. Itse en löytänyt asentoa ollenkaan, ja Tiina tuli ”jalasta pitäen” näyttämään oikeaa asentoa. Koin erotyisen vaikeaksi jalkojen pitämisen riittävän edessä, ja ne pyrkivät kovasti aivan liian taakse. Samassa asennossa könöttäminen ravissa ei edelleenkään ollut itselleni erityisen mieltä ylentävää ja havainnollistavaa, mutta kun saimme luvan palata normaaliin kevennysasentoon, jotain oli todella tapahtunut. Yhtäkkiä jalkojen paikka tuntui täsmälleen oikealta ja luontevalta ja huomasin myötäileväni hevosen ravia huomattavasti aiempaa paremmin. Muutos johtui ilmeisesti siitä, että olin alkanut keventää enemmänkin eteenpäin enkä suoraan ylöspäin ja lisäksi polviini oli tullut parempi jousto, kun en enää vetänyt polvia lukkoon yläasennossa. Kaikin puolin jälleen todella opettava, havainnollistava ja innostuttava tunti. Ensi viikolla päästään kuulemma jo istumisen sijaan ihan ratsastamaan. Apua, eikö tässä saakaan enää kävellä mihin suuntaan sattuu? Miten mä sitten ehdin ajatella istuntaa ja käsiä ja jalkoja ja tasapainoistuutta ja…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s