Sarjassamme: Ala tee nain Suomessa!

Islantilaiset suhtautuvat hevosenpitoon hyvin huolettomasti ja mottona on:  ”kaiken pitaa olla helppoa”. Hevosen omistaminen on arkipaivaa ja kun niita on niin paljon, niihin suhtaudutaan vahan kuin meilla koiriin. Koira narun paahan (poni satulan alle) ja lenkille.  Tallit ovat kuin rivitaloasuntoja, riveissa ja jonoissa pitkin rinnetta. Tallit on rakennettu nelion muotoon, joten esimerkiksi 8 eri tallia voivat kayttaa samaa muutamien metrien kokoista tarhaa. Yhdessa tallissa, tai rivitaloasunnossa voi olla esimerkiksi 4 boxia, jokaisessa 2 hevosta. Kuivikkeita ei ole. Hevoset ulkoilevat (ehka) paivittain kaikki yhdessa tarhassa. Tallin ovi vaan auki ja boxien ovet samoin, hepat juoksevat jonossa ulos. Katevaa ja niin helppoa!  Samoin hevoset paastetaan talliin avaamalla ovi ja ne juoksevat taas jonossa omiin bokseihinsa. Niin katevaa!

Ala tee nain Suomessa:

– laita ainakin 2 hevosta samaan pieneen boksiin

– ala harjaa hevosta ennen ratsastamista (ala oikeastaan harjaa ikina, paitsi ehka pahimpaan karvanlahtoaikaan raastinraudan tapaisella vekottimella) ala myoskaan putsaa kavioita

– kun lahdet ratsastamaan, niin sido hevonen ohjista puomiin kiinni, jotta voit viela hoitaa muutaman jutun ennen (lukolliset ohjat ovat katevat, voi vaan napsauttaa toisen ohjan irti ja sitoa hevosen kiinni)

– kun satuloitte hevosia isolla joukolla, olkaa kaikki mahdollisimman lahekkain. Ei mitaan turva-valeja. Itse huomasin tanaan olevani kahden erittain lahekkain seisovan hevosen valissa polvillani kiristamassa satulavyota

– maastossa ryhmassa ratsastettaessa ei turvavaleja, olkaa lomittain ja limittain – kuvittele tormailyautot mielessasi

– lahde tallin pihasta paikoillaan seisomisen jalkeen suoraan raviin/tolttiin tai laukkaan. Tule naissa askellajeissa takaisin tallin pihaan ja vie  hevonen suoraan talliin. Ehka voit paastaa sen tarhaan piehtaroimaan, jos viitsit

–  kun ratsastat maastossa, ota ainakin yksi tai kaksi kasihevosta mukaasi. Nain saat monta hevosta liikutettua samalla.

Ei se niin pahalta nayta, kuin milta kuulostaa. Hevoset ovat tottuneita toisiinsa ja isoihin laumoihin. Ne ovat erittain cooleja eivatka saiky mitaan. Monia juttuja voisi lanseerata Suomeen. Hevoset saavat olla hevosia ja oppia lajitovereiltaan. Ne ovat mutkattomia kasitella ja melkein tuntuvat lemmikeilta.. Tekisi mieli vieda ainakin yksi kotiin, sen kanssa voisi sitten kotona puuhata mita vaan. 🙂 Tarhoissa olevat hevoset tulevat ystavallisesti vieraankin ihmisen luokse rapsuteltavaksi ja nayttavat olevan hyvin seurallisia. Kasihevosia saatetaan kuljettaa niin, etta ratsastajalla on vierella kulkevan hevosen ohjat kadessa ja tahan hevoseen on mahan ympari sidottu vyo, josta menee naru kolmannen hevosen riimuun. Nain hevoset oppivat toisiltaan ja etenkin nuoret hevoset oppivat sen, ettei voimalla voi jyrata. Hevonen siis auttaa ihmista kouluttamaan nuorta hevosta. Katevaa ja helppoa taas, mutta myos erittain jarkevaa!

Tamanpaivaiselta ratsastusretkelta pitaa kertoa viela sen verran, etta Sanna lanseerasi ratsunsa kanssa ukemi-nimisen liikeen. Se on vahan niin kuin kuperkeikka ravista tai laukasta. Ei kaynyt kuinkaan!

Tallaista taalla! Terveisin: Elisa

5 ajatusta artikkelista “Sarjassamme: Ala tee nain Suomessa!

  1. WOW!

    Toivottavasti pääsee joskus vielä tuollaiselle retkelle! Taidanpa ottaa ponin tarhasta, leikkiä että se on issikka ja mennä tuonne hiekkamontuille ja kuvitella, että olen islannissa. Ne soraa kuskaavat rekka-autot voi olla valaita. Mental-Islanti!

  2. Hih, aikamoista meininkiä siellä, täkäläiset kukkahattutädit voisivat kauhistella! Toisaalta sikäläinen käytäntö kuulostaa – no, käytännölliseltä!

    Hyviä ratsastusretkiä ja älkää enempää putoilko!

    • Me kyllä vähän jo tallilla puhuttiin, että tämän blogin lukeminen alkaa käymään hankalaksi, kun teillä on selkeästi ihan liian hauskaa siellä 😀

  3. Mä olen täällä nii kateellisena että poksahdan varmaan kohta 🙂 Pitäkää kivaa siellä!! Tai no, eiköhän se tapahdu ihan väkisin.

  4. Paluuviite: Troijan hevonen kuusi vuotta! « Troijan Hevosen blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s