Zen ratsastustunnilla

Troijan porukalle järjestyi CR-istuntatunnit Aktiivitallille Inkooseen tiistai-illoiksi. Ratsastajia tunneilla on käynyt yhteensä noin tusinan verran, ja vaikka tallireissut tuntuivat pimeinä talvi-iltoina välillä todella raskailta, on tuntien anti Tiina Virtasen opeissa ollut kaiken vaivan arvoista. Neljän ratsastajan ryhmässä ja tallin suuressa maneesissa on ollut suorastaan ylellistä harjoitella.

Tunnit ovat olleet rauhallista oman tasapainon, rentouden, jouston ja rytmin etsimistä satulassa. Kanssaratsastajan huomio tuntien ”zenmäisyydestä” on todellakin kuvaava: tunnilla saatetaan kevennellä menemään jotain hyvin yksinkertaista tehtävää, ja tekemisen rauhan keskeyttää välillä vain Tiinan sanat ”Huomaatko Hanna, että [lisää tähän joku erinomaisen osuva huomio istunnasta ja asennosta]…” Tiina saattaa toki myös tarvittaessa ohjata ihan kädestä pitäen tai jalassa roikkuen ratsastajan kehoa oikeaan asentoon – suoruus voi todellakin olla hämmentävän vaikea asia.

Edellisellä tunnillani sain omasta pyynnöstä ratsukseni lehmänkirjavan ja oikein kiltin Lurjus-ponin, joka osoittautui ehdottomasti miellyttävimmäksi poniksi, jolla olen koskaan saanut ratsastaa. Teimme alkuun voltti- ja kiemurauraharjoituksia, joissa tehtäväni oli keskittyä omaan erityisongelmaani eli painon valumiseen ulos kaarteessa. Samalla yritin keventää ponin kipittävää ravia paremmaksi, ja lopulta ravi tuntuikin hyvältä. Tunnin merkittävin oppi itselleni liittyi kuitenkin tuntuman pitämiseen. Tiina tarttui ohjastuntumaani todeten, että se on tasainen mutta pitää kuitenkin jollain lailla käsijarrua päällä. Niinpä sain tehtäväkseni pohtia, kuinka voin keventää tuntumaa pidentämättä ohjaa. Kevyempää kättä hakiessani sain huomata, kuinka Lurjuksen ravi todellakin vapautui jarrusta, vaikka en muuttanut ratsastuksessani mitään muuta kuin pehmensin otetta ohjasta. Tämä ahaa-elämys yksinään on minulle aivan riittävä palkinto kymmenen CR-tunnin päätteeksi… olkoonkin, että sen opin sisäistämiseksi sitten riittääkin työnsarkaa varmasti muutamaksi vuodeksi.

Ensi syksynä jatketaan toivottavasti yhteistyötä Tiinan ja Aktiivitallin kanssa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s